“Yemezsen Ağlar”
Çocuklukta ki yeme alışkanlığı geleceğimizi nasıl etkiliyor?
“Yemezsen arkandan ağlar.” Bu sözü neredeyse hepimiz küçükken duymuşuzdur. Anne ve babalarımız yeteri kadar yemek yemediğimizde veya tabağımızdakileri bitirmediğimizde sık sık bu cümleyi kullanmıştır. Çocuklara, yemek istediklerinden fazla yemek yedirmek doğru mudur?
Anne-babalar çoğu zaman çocuklarına beslenmeleri açısından sağlıklı gördüğü için daha fazla yemek yedirmeye çalışır. Peki çocuklara bu şekilde bir tutum sergilemenin nelere yol açabileceğini daha önce düşündünüz mü?
Tabii ki çocukluk çağında yeterli ve sağlıklı beslenmek çocukların gelişimi açısından büyük önem taşır. Fakat her çocuğun yemeğe olan ilgisi ve ne kadar yemekle doyacağı çocuktan çocuğa değişkenlik gösterir. Yapılan araştırmalara göre yetişkinlikte kilo problemleri ve yeme bozukluğu yaşayan bireylerin neredeyse hepsine, çocukluk çağlarında yemek yemeyle ilgili baskı uygulandığı gözlemlenmiştir.
Yetişkin birey çocukluk çağlarında gördüğü bu baskıdan tramvatize olarak daha fazla yemek yemediğinde farkında olmadan suçluluk duygusu hissedebilmekte veya ‘yeteri kadar beslenmediğini’ ‘doymadığını’ düşünerek daha fazla yemek yemektedir. Bu da yetişkin bir birey için istenmeyen kilo problemlerine sebebiyet verir. Veya bunun tam tersi örnek vermemiz gerekirse çocukluğunda yemek yemesi konusunda tramvatize olan çocuklar, yetişkin bir birey olduğunda farkında olmadan bir savunma mekanizması geliştirerek yemesi gerekenden daha az öğün tüketebilmektedir. Bu nedenle Anne ve Babaların çocuklarına bu şekilde baskı uygulamaması daha sağlıklı bir tutum olacaktır.
Haber: Elif Közen