Salih Kurt:
Dünya mazlumlarının haklarını arayacak mahkeme Türkiye’de mi kuruluyor!…
Kassak Başkanı Salih Kurt: Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu’na Türkiye’nin teröristlere yaptığı harekatları şikayet eden Ermeni ve Yahudi Lobilerine karşılık Türkiye’nin tedbir alması gerekmektedir. Kendi haklılığımızı ifade etmek ve bu zararlı oluşumların önüne geçmek , aynı zamanda tüm mazlumların haklarının korunması için ülkemizde “Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi”nin biran önce kurulması gerekmektedir.
Yıllarca Azerbaycan’ın Karabağ bölgesi için özgürlük mücadelesinde bulunan, Ermenilerin yaptığı soykırımları dünyaya duyurmaya çalışan, üçlü ülke zirvesinin düzenlenmesi için inanılmaz çalışmalarda bulunan, “Karabağ Savaş Suçları Soruşturma Komisyonu” kısaca “Kassak” Başkanı ve Türkiye’yi ilgilendiren güvenlik konularında görüşleriyle, çalışmalarıyla dikkat çeken Salih Kurt, ile son günlerde sıkça duyduğumuz “Türkiye’de Savaş Suçları Mahkemesi” kurulmalı mıdır, neden kurulmaldır? Sorusuna cevap arayacağız. Ayrıca bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi alacağız.
Gerek Ermenilerin Karabağ’da yaptıkları zulüm için, gerekse Ortadoğu’nun merkezi Filistin-Gazze’de İsrail kasabı Netanyahu’nun yaptığı zulüm ve katliam için harekete geçildi. Türkiye’de de Savaş Suçları Mahkemesi kurulması için çalışma başlatıldı. Sayın Kurt bu hareketin içinde bulunuyorsunuz, bize gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz?
*Salih Kurt: Evet bu önemli konu hakkında bizlere de söz verdiğiniz için öncelikle Haberin Gücü Gazetesi’ne teşekkür ediyorum. Uzun adıyla Karabağ Savaş Suçları Soruşturma Komisyonu yani “Kassak” olarak, Türkiye’de bir “Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi” kurulması üzerine bir toplantı gerçekleştirdik. Dünyada meydana gelen gelişmeler sizlerin de gördüğünüz üzere iç açısı değil. Her gün yüzlerce masum hayatını kaybediyor. Gaddar, zulüm seviciler ve onların destekçileri mazlumları katlediyor. Bu katliama karşı sessiz kalınmaması gerekiyor. Bu gündemle yaptığımız genel kurul toplantımızın neticesinde ; Türkiye’de acilen Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi kurulması kararı çıkmıştır. Aldığımız kararı şekillendirmiş, projelendirmiş bulunuyoruz. Alt yapısını hazırlamış ve yetkililerimize sunmuş bulunmaktayız.
Bizler öncelikli olarak jeopolitik konumundan dolayı bu mahkemenin İstanbul’da kurulmasını öngörüyoruz. Ancak devlet büyüklerimiz bu konuda son sözü söyleyecek mercidir. Bizim isteğimiz ve talebimiz İstanbul’da olması yönündedir.
*Bu mahkeme şubeleşebilir mi, yoksa bir merkezde mi olacak?
*Salih Kurt: Tabii ki bu bir süreçtir. Mahkemenin hem Türkiye’de hem de uluslararası mecralarda şubeleri olabilir. Mesela Türk Devletlerinde bunun şubeleri olabilir. Oralardan criminal veriler toplanabilir ve Türkiye’ye gönderilebilir. Türkiye’de inceleme yapılabilinir. Merkez Türkiye olabilir. Ayrıca Türkiye’mizin farklı illerinde de şubeleri olabilir. Biz Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi için 3 yıldır çalışma yapıyoruz. Bu çalışmalara istinaden 2022 yılında Genel Kurulumuzda karar aldık. Ve bu karar neticesinde uluslararası müracaatlarımızı yaptık. Hem Avrupa Parlementosu’na, hem de Avrupa Komisyonu’na aynı zamanda Türkiye’deki resmi makamlara girişimlerimiz oldu. Komisyonumuzda Av. Mustafa Kuran hocamız, Tümamiral Cihat Yaycı paşamız gibi değerli isimler yer almaktadır.
*Mahkeme kurulursa İsrail’in yaptığı zulümler, Karabağ’da işlenen ciddi insanlık suçları, Bosna’da yüzbinlerce insanın katledilmesi, Miyammar ve Doğu Türkistan’da ki katliamlar gündeme gelebilir ve bu suçları işleyenlere karşı bir yargı yolu açılabilir öyle değil mi?
*Salih Kurt: Biz burada adaletin tanzim edilmesi için hareket ediyoruz. Bir sınırımız yok, Müslüman veya Gayrimüslim diye bir ayrımımız yoktur. Bugün Afrikalı gayrimüslim bir ülkenin mazlum ve mağdur olduğu yerde Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi harekete geçebilir. Yani savaş suçunun işlendiği her platformda aktif görev yapabilir. Bunun için Türkiye’de kurulacak olan “Savaş Suçları Mahkemesi’ne müracaat yapılması yeterlidir.
Müracaatlardaki en önemli unsur hukuk bazlı olmasıdır. Siyasal olmamalıdır. Bildiğiniz üzere Lahey’den çıkan kararlar hiçbir zaman hukuka uygun ve adil kararlar olmamıştır. Onun için Türkiye’de tamamen adil kararlar çıkacağına inanıyoruz. Özellikle Türk Devletleri nezdinde böyle bir mahkemenin Türkiye’de kurulması, Uluslararası Hukuk’a ve Adalete destek olacağı kanısındayız. Bu durum Uluslararası Adalete güveni arttıracaktır.
*Dünya genelinde bir adaletsizlik var. Korkunç olayların olmasına, mazlumların inim inim inlemesine rağmen hiç ses gelmiyor. Uluslararası adalet sistemine güven bitmiş durumda. Adaletin sağlanması için, mazlumların sesi olmak için böyle bir mahkemenin kurulması gerekiyor. Bu bağlamda sizler nasıl bir çalışma yaptınız?
*Salih Kurt: Avrupa Komisyon’u alt toplantılarına “ikas” denilen bir sistem var. O sistem üzerinden katılıyorum. Bu toplantılarda Ermeni lobilerinin, Yahudi lobilerinin Türkiye aleyhine propaganda yaptıklarına şahit oluyorum. Bu propagandaların başında da Türkiye’nin uluslararası haklarını korumak amaçlı “Fırat Kalkanı, Zeytindalı Harekatı, Pençe-Kilit operasyonları vb.” harekatlarını şikayet ediyorlar ve Türkiye’nin yargılanması için müracaatlarda bulunmuşlar. Bu müracaatlar karşısında uluslararası hukuktan doğan haklarımızın ve ; “pkk, pyd, deaş” gibi terör örgütlerine yaptığımız operasyonların haklılık gerekçelerini ortaya koymak adına, bize yaptıkları taciz ateşlerine, saldırılara verilen karşılığı anlatacak, askerimizi koruyacak, savunmasını yapabilecek bir sistem oluşturmak istedik. Askerimizi ve terör örgütlerine karşı vatanımızı savunma harekatının haklılık derecesini anlatmak için ülkemizde bir “Savaş Suçları Mahkemesi” kurma fikri bu olaylar neticesinde bizde oluştu. Bu fikrimizi komisyonumuzdaki değerli komutanlarımız, hukukçularımız ve arkadaşlarımızla paylaştık. Onlarla birlikte değerlendirdik. Bu fikrin önemine vurgu yapılınca biz hiç tereddüt etmeden Türk Patent Enstitüsüne başvurarak marka tescilinde bulunduk. Ardından Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komitesi’nde şeffaflık sicil numarası aldık. Türkiye’deki bu oluşumu Avrupa’da partner bir kurum olarak, onlara kabul ettirdik.
Yani Türkiye’de kurulması düşünülen Savaş Suçları Mahkemesi’nin Avrupa’da bir şeffaf sicil numarası var, uluslararası kamuoyunda bir tanınırlığı, bir bilinirliği olduğu gibi isim ve birim olarak Türkiye’de ve Avrupa’da tescillenmiştir. Avrupa Komisyonu partner işyeri olarak “Savaş Suçları Mahkemesi” logomuzu kendi resmi sayfasında yayınlamıştır.
Türkiye de bürokrasi biraz yavaş ilerlemekte. Şu ana kadar bu bürokrasiyi aşmış durumda değiliz. İçtihatlerin yerine getirilmesi için Adalet Bakanlığı’na başvurumuz oldu. Cimer üzerinden yaptığımız başvuruya “Adalet Bakanlığı”; “ başvurunun kayıt altına alındığı, değerlendirileceği, ancak bu değerlendirmeyi yapacak yeterli uzman ve ekipmanın olmadığı” şeklinde bize bir dönüş yapmıştır.
*Bürokrasiyi hızlandırmak için ne yapılması gerekiyor?
*Salih Kurt: Bu durumu Cumhurbaşkanımızın dikkatine sunmak istiyoruz. Çünkü Cumhurbaşkanımız böyle bir mahkemenin kurulması talimatını verirse bu iş çok çabuk ilerler. Ayrıca “Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi” için yeni bir anayasal düzenlemeye de ihtiyaç yoktur. Yaptığımız araştırmalar neticesinde ülkemizde kapatılan Askeri Mahkemelerin içtihati, iç hukuku, alt yapısı bu oluşuma transfer edilebilir.
Askeri Mahkemelerde yer alan bazı yasalar, bazı normlar mesela “vatandaşlık” kavramı kaldırılarak yerine “insanlık” kavramının getirilmesi, bütün halkları, bütün milletleri kapsayıcı, uluslararası normlara uygun bir yasa reform halinde gelebilir. Bu oluşum mazlumların gözyaşının dinmesi, adaletin tanzimi için önemli bir olaydır. Bu olayın gerçekleşmesini KASSAK komisyonu ve Komisyon Başkanı olarak canı gönülden istemekteyiz. Bu önemli hareketin vatanımız, milletimiz, askeri güvenliğimiz ve dünya mazlumları için bir gereklilik olduğunu düşünüyoruz. Sayın Reisimizin, Cumhurbaşkanımızın bu konuda desteklerini bekliyoruz. Yaptığımız araştırmaları, doneleri, belgeleri yetkililerimize sunabiliriz, verebiliriz.
*Evet Sayın Kurt bildiğimiz kadarıyla Libya ile ilgili ikinci bir teskerinin geçmesi için dilekçeyi veren kişisiniz. Bu olay nasıl gelişti, siz neden böyle bir harekette bulundunuz?
*Salih Kurt: Bir grup askerimizle görüşmeler yaptık. Bize teskerenin uzatılmasının ülkemizin lehine olacağı ifade edildi. Bizler o bölgeleri bilen insanlarız. Bölgeyi iyi bilmemizden kastımız, bir birikim ve tecrübemizin olması ve o bölgelerle ilgili çalışmalarımızdır. Bize verilen bilgileri analiz ettik ve gerekli mercilere bildirdik. Bize son kararı Cumhurbaşkanımızın vereceği söylendi. Ardından Cumhurbaşkanımız tezkerenin uzatılması kararını vermiş. Allah celle kendilerinden razı olsun.