Geco Grup Yönetim Krulu Başkanı Yusuf Gecü:
Kelkit Vadisi hayat bulacak, yapıldığında yol yüzde 50 kısalacak
Trabzon limanı Şiran arasını 19 kilometre daha kısaltacak olan Tersun Dağı tüneli bölgeyi ekonomik açıdan da rahatlatacaktır. Kışın kullanılmaz halde olan ve sürekli kazaların olduğu virajlı yol tünel yapıldığında güvenli hale gelecektir.
Kelkit Vadisi’nin olarak bilinen bölgeye özellikle Tersun Dağı’na bölge halkı tünel yapılmasını istiyor. Bu bağlamda bölgenin ileri gelenleri araştırma yaptılar ve projeler hazırladılar. Projeye göre bölgeye yatırım yapılırsa Karadeniz’i İçanadoluya bağlayan en kısa yol ortaya çıkmış olacak. Bu konularda araştırma yapan iş insanı Yusuf Gecü gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.
Sayın Gecü, Kelkit Vadisi denilen bölge ve buraya yapılması düşünülen proje hakkında bize bilgi verir misiniz?
Yusuf Gecü: Tabii ki memnuniyetle. Kelkit Çayı’nın aktığı 246 km uzunluğunun yer aldığı vadiye Kelkit Vadisi deniyor. Bu vadi ; Tokat, Sivas, Giresun, Erzincan, Gümüşhane illerinde yer alan topraklardan geçiyor. Bu illerin içinde yer alan Suluova, Taşova, Erbaa, Niksar, Reşadiye, Koyulhisar, Mesudiye, Şebinkârahisar, Alucra Çamoluk, Suşehri, Akıncılar, Gölova, Refahiye, Şiran, Kelkit gibi yerleşim birimleri var. İlerine uzak ilçelerin oluşturduğu Kelkit Vadiisi, Zigana tünelinin açılmasıyla yeniden gündeme geldi.
Biz de çalışma yapma kararı aldık ve Kelkit Vadiisi grubu oluşturduk. Şiran Eğitim Federasyonu, Şiran Dernekler Vakfı, Çamoluk Yardımlaşma Derneği, Alucra Vakfı, ŞebinKarahisar İş Adamları Derneği gibi gruplardan oluşan platform çalışmalarını devam ettiriyor.
Bilindiği üzere dünya teknoloji ve ekonomi devrinde. Zaman çok çabuk geçiyor ve çok değerli. O yüzden zamanı kontrol etmek için yeni yollara ihtiyaç var. Yaptığımız araştırmalar neticesinde Karadeniz Bölgesini, İçAnadolu bölgesine bağlayan en kısa yol olma özelliğine sahip bu yol hayata geçerse, Trabzon limanı ile Şiran arası 19 km. daha kısalacak . Yani en az 20 dakika yoldan kazanmış olacağız. Bu mazottan kazanıyorsunuz, zamandan kazanıyorsunuz demektir. Ve yolun % 50 kısılması anlamına gelir.
Diğer taraftan Trabzon ile Şiran arasında yer alan Tersun Dağının olduğu bölge keskin virajlarla dolu, kışın bu bölgede seyehat etmek çok zor. Sürekli kazalar oluyor, yol çalışmaz duruma geliyor. Bu bölgeye bir tünelin yapılması her açıdan bölgeyi rahatlatacaktır. Şiran Çamoluk arasında ise 2 tünelin yapılması için projeler oluşturuyoruz. Çünkü kısa ve güvenli yol için bu yatırımların gerekli olduğunu düşünüyoruz.
Bu bölgeye yapılacak çalışmalar ülkenin ekonomisine de büyük katkı sağlayacaktır. Mesela İstanbul’dan yola çıkan bir Trabzonlu, Rizeli şehrine en az 2 saat daha erken varacaktır. Azerbaycan ve Gürcistan’a giden insanlar yine 2 saatlik bir zaman kazanmış olacaklardır. Aracıyla şehrine gitmek isteyenler için güzel bir gelişme olacaktır.
Bu iki su yolunun rehabilite edilmesiyle birlikte bölgede ciddi bir hareketlenme de başlayacaktır.
Bir şeyi istemek onu yapmanın yarısı demektir. Biz bu bölgede böyle bir çalışmanın gerekli olduğuna inanıyoruz. Bu konuda bir çalıştay kurduk. Burada bir ihtiyaç olduğunu gördük, gerekli bilgileri topladık. Bu bilgileri ileriki günlerde detaylandırarak Ulaştırma Bakanlığımıza sunmayı düşünüyoruz. Elzem bir çalışma olduğuna inandığımız için bu işin peşini bırakmayacağız.
Çünkü yolun olduğu yerde medeniyet vardır. Devletimiz çok güzel bir yol yaptı, ancak gelişen Türkiye de bu iki su yolu Tersun Tüneli ve Şiran arasındaki tünelin açılması ve Trabzon’dan gelen yolun bağlanması trafiği rahatlatacaktır. Böyle bir çalışma 10 – 15 ilçenin de tarihini değiştirmiş olacaktır.
Yapılan çalışmalara katkı sunan, emeği geçen tüm arkadaşlarıma şimdiden çok teşekkür ediyorum.